Mofjellheisen var en fjellheis i Mo i Rana som ble åpnet sommeren 1964. Den var i drift i 21 år og nedlagt høsten 1985. Etter omfattende herværk i 1987 så eieren seg nødt til å rive heisen. Det var heller ikke mulig å drive heisen økonomisk på dette tidspunkt, sa styreformann Per A. Schjetne i et intervju med Ranablad.

Mofjellheisen fraktet passasjerer opp på Mofjellet i 400 meters høyde fra Fageråsen ved hjelp av en 1150 meter lang gondolbane. Heisen var i starten veldig populær blandt turister med vakker utsikt over byen, Jernverket, Ranfjorden og snødekte topper mot Svartisen. En hytte som lå i nærheten ble også kjøpt av A/S Mofjellheisen og omgjort til kafe.

Mofjellheisen var en gondolheis bestående av 12 gondoler med mulighet for utvidese til 20 gondoler. Heisen var drevet av en 100 HK motor som var koblet til en vaier som gondolene var festet på med en kraftig klemme. Denne klemmen rundt vaieren kunne kobles fra ved nedre og øvre stasjon for heisen. Når gondolene ble koblet fra løpestrengen ble de overført til en annen kjede drevet av hver sin 20 HK motor, slik at passasjerer kunne få en sikker av- og påstigning.

I starten gikk det bra økonomisk med heisen, og i 1966 forteller styreformann i Mofjellheisen at i 1965 ble det solgt omlag 35.000 biletter. Tirsdag 12. April 1966 melder Rana Blad at 6000 personer kjørte med Mofjellheisen i påsken: "Maskineriet har fungert utmerket, og en har ikke hatt uhell eller stans i det hele tatt. Alle gondolene har vært i bruk, og kapasiteten har vært maksimalt utnyttet. Mofjellheisen har gått fra 09 tiden hver morgen til langt utpå kvelden"

Åpningen av Mofjellheisen var 11. Juli 1964, og Rana Blad skriver følgende: "Det var mange som fant veien til Fageråsen i helga, nå skulle Mofjellheisen endelig prøves. Vi møtte opp ved 12 tiden Lørdag formiddag for å ta byens nye turistattraksjon i skue. Et øyeblikk senere var vi høyt til værs, på det mest 35 meter over bakken. Vi møter en annen gondol på vei nedover med smilende fjes bak vinduene. Det var vakker utsikt utover Mo i Rana og fjellene omkring fra toppen av Mofjellet. Her ser man langt utover Ranfjorden, Snøfjella og fjellrekka omkring Svartisen"

mofjellheisen mo i rana mofjellet grotneshytta finnsetveien

Mofjellheisen fra toppen av Mofjellet. Traseen var bratt og det kunne føles som man svevet rett utenfor toppen, og videre ut ranfjorden på nedturen. Rana Blad 1965.

Mofjellheisen, Mo i Rana, Mofjellet, Finnsetveien, Grotneshytta, Vindskjermen.

Rana Blad artikler om Mofjellheisen:

Rana Blad 26. April 1965.

Rana Blad 15. Juli 1987.

Visitors Online

We have 10 guests and no members online